Om att klara sitt sommarmål

fem kilometer

I lördags sprang jag 5 kilometer! Det är det längsta jag någonsin sprungit utan att stanna och pausa eller gå och jag är så stolt över mig själv.
Jag började träna för att klara det i början av april med appen Couch-to-5K. I början var det löjligt lätt eftersom den utgår från soffpotatisar men redan när jag kom till vecka 3 tyckte jag det började bli tufft. Helst när jag sprang rundan som innehåller backar så den veckan gjorde jag om 3 gånger för att jag kände att om jag inte klarade den veckan lättare skulle jag inte klara nästa. Någon gång mitt i allt fick jag halsfluss och kunde inte träna på en vecka och ibland så PW:ade jag bara så jag körde inte appens träningspass rätt igenom men sen i april har jag tränat regelbundet 3-4 gånger per vecka.

Jag tror det var när jag var på vecka tre som Louise var hemma hos mig och jag tyckte det kändes helt oöverkomligt att kunna springa så långt och så länge. Jag fattade inte hur det var möjligt. Hur tusan kan man bara springa på så länge?
Nu vet jag och svaret är ju så enkelt – man tränar upp det. Och det går. Benen blir starkare och hjärtat klarar att pumpa runt syre och blod. Det är så himla coolt. När jag gick in i målet på 5 kilometer hade jag joggat och PW:at 40 kilometer på en vecka!

Jag har inte genomfört hela appen ännu, jag är på vecka sju och har 9 pass kvar och dom tänker jag springa. Sen är planen för resten av sommaren att springa på och klara de 5 kilometerna snabbare än vad jag gör nu. I vilket fall kommer jag fortsätta att springa på, och sen finns det ju appar som tränar en för 10k…

En recension för appen då. Jag tycker den är tekniskt enkel och har fungerat utan större problem. Man kan lägga till enstaka låtar och göra playlists eller lägga till album och när tränaren instruerar en att springa eller sakta av sänks musiken ner. Jag har haft zombietränaren eftersom jag älskar zombies och tycker han är lustig. Dock trodde jag att tränaren skulle peppa en mer än vad han gjorde, eller säga till hur långt jag hade kvar att springa och liknande. Som det är nu så säger han bara till när jag ska springa och när jag ska sakta av och när passen blev längre berättade han när jag kommit till mitten av träningspasset och i slutet grymtade han något om att jag hade sprungit på bra eftersom han inte fick tag på mig, så det tyckte jag var lite av en besvikelse. Inte för att jag hade velat ha massa tjöt mitt i låtarna jämt och ständigt men det borde finnas att välja till hur ofta en vill att den ska säga något som på andra appar som exempelvis Runkeeper, som jag använder annars när jag springer.

Allt som allt så gjorde den ändå vad den skulle, tränade upp mig för att klara att springa fem kilometer och jag rekommenderar den till andra som också vill börja springa!

7 reaktion på “Om att klara sitt sommarmål”

  1. Runkeeper har ju också en träningsplan för att springa fem km. Är appen du valde bättre än den träningsplanen eller vad är anledningen till att du valde den appen? :)

    1. Haha! Det har jag inte upptäckt förrän nu. Jag tror inte det fanns förra och förrförra sommaren när jag använde den som mest eller är jag ute och cyklar? Sedan jag skaffade den har jag inte utforskat så mycket inne i appen mer än att bara byta inställning mellan run/walk. Då kanske jag ska testa den i framtiden för nästa träningsmål!

      1. Haha, okej. 😛 Tänkte om det fanns någon värsta bra anledning. Har funderat på om inte det där med att lära sig springa skulle vara en bra grej iaf nämligen. 😛

  2. Herregyd. Jag måste nästan testa.
    Runkeeper höll mig peppad ett tag, tills den jävla appen gjorde att min mobil stängde av sig varje gång jag skulle ut och röra på mig. Angående Pleu’s kommentar.

  3. Grymt jobbat. Springer själv 1-3 ggr/v med målet att klara midnattsloppet på 45-50 minuter i sommar. Har inte testat några appar, men att bli jagad av zombies låter som en upplevelse :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *