Lite uppgivenhet sammanfattad en torsdagkväll

sindrobe maddis

En del dagar på jobbet upptäcker en ny person att jag inte har några döda djur på min tallrik och då brukar hen fråga sig hur det kommer sig att jag valt vego. Om jag har något köttsubstitut på tallriken frågar hen vad det är gjort på. Sen frågar hen om jag äter tabletter för att få i mig alla vitaminer. Sen övergår det varje gång till att bli en diskussion runt bordet om kött; vilket kött som är godast, hur man äter det godaste köttet och var. Och så är det ju såklart bra att välja ekologiskt och hen tänker på det och äter inte så mycket gris längre utan hellre kycklingar. Och jag tänker: jaha.
Jag orkar inte diskutera veg längre, helst inte med köttätare. Jag vet att man kan få någon att se det hela i ett större perspektiv men jag är inte alls intresserad att prata om det längre och helst inte samtidigt som det ligger kött på bordet. Jag förstår inte hur vuxna, intelligenta och upplysta människor kan vara så egoistiska.

Jag orkar inte se videos efter videos med djur som utnyttjas i köttindustrin, på pälsfarmar, i diverse så kallade underhållningssyften eller bilder på män som torterat och mördat en katt för skoj skull. Dagen jag såg bilden på katten på fejsbok frös mitt hjärta till is, för jag hade låtit bli med mening att se sånt på länge, och jag blev så chockad inombords att det inte var långt ifrån att jag la mig på golvet i fosterställning och grät men istället andades jag djupt och gick efter en stund istället och blev briefad för det jobbet jag skulle göra.
Men jag kunde inte släppa tanken på katten på hela dagen. På bussen hem satt jag omringad av män och det växte en panik inom mig, det kan verka löjligt, men då för mig var alla dom potentiella kattmördare. När jag kom hem och mötte mina katter innanför dörren kunde jag äntligen gråta en skvätt och sen snörade jag på mina joggingskor och sprang som bara den för att klumpen i bröstet skulle släppa.

Jag tycker det känns så tungt när människor kallar sig djurvänner och säger sig älska djur men när den kärleken bara sträcker sig runt deras egna djur och dom betalar för att släcka andra djurs liv varje dag. Tänkande, kännande individer som föds bara för att dö.

24 reaktion på “Lite uppgivenhet sammanfattad en torsdagkväll”

 1. Läste ditt inlägg och tänker att du e grym som avstår kött, som ju då kommer ifrån djur, men undrar bara då: Vad är fisk för något? för du äter ju suschi och fisken blir ju uppfiskad ifrån havet och på vilket sätt dör dom på? Jag antar då att fisk inte räknas som djur…

 2. Du är så jävla fin, och modig som vågar sätta ned foten och göra ett statement för det du tror på, sen får andra stå upp för sina åsikter för sig själva. Jag håller med dig om exakt allt (förutom att jag fortfarande äter vilt ibland och rättfärdigar det med att det är något heeelt annat än detta uppfödande av djur som bara ska dö..) men vågar inte vara så övertydlig själv. Det är ju inte det effektivaste sättet att argumentera och ”vinna väljare” men det känns nödvändigt ibland för att fan vara ärlig mot en själv och ha det sagt. Vad tänker du om det?

  1. Tack Jennie! Och right back at ya!
   Jag är ju egentligen inte emot principen att döda, på tal om vilt, och det är ju produktionen i köttindustrin jag tycker är för jävlig som behandlar djur som produkter och inte levande individer. Därför kan jag hålla med om att vilt är det bästa alternativet om man ska äta kött är att äta vilt som levt ett så bra/naturligt liv som möjligt.
   Jag tycker ju inte att argumenterar om det längre någonstans förutom här och här är det ju helt upp till vem som vill att lyssna så här tycker jag inte jag har något att riskera. Jag säger inte helt och hållet mina åsikter på jobbet/diverse ställen/inför alla personer för jag vet att dom kan anses vara extrema. Men om sanningen ska fram kan jag likställa djurförtrycket med barnpornografi, mänskligt utnyttjande och förintelsen för det är på den nivån jag tycker det är.. men det kan vara bra att hålla för sig själv.

  1. Och att det inte verkar hjälpa hur många nya bevis som läggs fram och hur många hemska videos som visas. Folk förskräcks i fem minuter och sen är det glömt.

 3. Håller helt med, och jag orkar inte heller ta diskussionen längre. Folk får göra som de vill, det är bara så sorgligt att de inte tar ansvar för vad deras val innebär för andra levande varelser.

  1. Amen!
   Mitt i det tragiska får jag ändå en styrka av att veta att det finns fler personer som känner samma som jag.

 4. Så bra och fin text! Finns fan inget som gör mig så ledsen som mänskligheten och hanteringen/synen på djur. Stor bidragsfaktor till diverse depressioner jag har haft. Helt sinnes att vi inte har kommit längre år 2013 och att folk verkligen inte kan se innebörden av att äta kött. Fyfan.

  1. Tack!
   Jag kan förstå det. Vissa dagar orkar jag inte vara människa när människor behandlar djur såhär och då tänker jag nästan på döden. Det suger.

 5. Är helt och hållet med dig! Det finns inga som är så oresonabla som köttätare i just det sammanhanget. Det känns som att de har stannat i sin egen utveckling trots att de har alla förutsättningar att tänka steget längre.
  Det är tacksamt att man kommit så pass långt i Sverige ändå. I Tjeckien osv är det nästan omöjligt att få vegetarisk mat tydligen.

  Och jag såg någon förjävla äcklig och tråkig bild på ett gäng grabbar med någon katt i förrgår. Jag fattar egentligen inte ens varför man lägger upp en sådan bild. Är man normalt funtad så behöver man inte ens fundera på om det är omoraliskt, vidrigt, barbariskt att göra illa djur of anykind. En sån bild väcker bara onödigt hat och sorg!
  Det är mer politikernas ansvar att se till att djur inte uppmålas som leksaker och att djurplågeri då får ett betydligt högre straff. Då kanske någon tafatt jävel fattar att man ska låta djur vara!

  1. Oresonabelt egoistiska som inte ser längre än till sin egen tallrik. Men jag orkar inte ta diskussionen längre alltså. Jag tittar inte på deras mat och bryr mig inte just då vad dom har på den för jag orkar verkligen inte.
   Absolut är det tacksamt, och ofta när jag kollar i frysdisken så har det kommit något nytt veg. Det är en bra utveckling! Nu måste bara konkurrensen öka lite mer så priserna blir vettigare också. Det sjulle nog få fler köttisar att äta veg, i många fall styr ju plånboken vad som hamnar på tallriken och då hade deras lyx att ”unna” sig ibland snarare kunna vara att äta kött. Nu konsumeras och äts det ju kött så mycket att det är vansinnigt. Tydligen äter svenskarna nästan mest i hela Europa. Skrämmande. Vi som ska vara så i framkant och himla bra på allt.

   Det är den bilden jag skrev om. Jag såg fler bilder från samma händelse och det var det värsta jag sett. Eller hann se, för jag stängde ner det jävligt snabbt. Usch, orkar inte ens tänka på det längre för det tog så många dagar innan jag slutade se bilden av den huvudlösa kattkroppen varje gång jag glömde av att hålla det borta från mina tankar. Håller verkligen med om att det var en onödig bild att sprida för den gjorde absolut ingen nytta, snarare sänkte den bara tron på /män/skligheten ytterligare ett snäpp.

   1. sv: Jag får ofta frågan om vad saker och ting kostar av det jag äter, man ba’: ”ööööh.. ja…” vad svarar man? Man äter ju det som behagar en och så får det väl kosta då.
    Jag hittade på Coop Backaplan.. Veggieburgare för 15 spänn! Billigt. Jag köpte dock inga, för att jag blev så skeptisk över hur billiga de var, så jag sket i det. ha, hur ironiskt är inte det egentligen?
    Oj, jag som hade förhoppningen om att vi var en bit väg åt andra hållet :(

    Usch, den bilden var verkligen hemsk. Och sånt där cirkulerar gärna på fejjan. Jag har bett folk att inte lägga upp sånt. Det sätter ju bildspår i folk, och det är precis vad som hänt dig där. Att du liksom haft det där trycket över bröstet hela dagen och sen kommer hem till missarna med tårar. SÅ känner jag när jag tänker på en PETA- video jag såg för många år sen. Jag vill helst av allt glömma den men det går inte. Jag tror inte att vi behöver se mer av sånt där. Vi är redan vettiga nog att fatta att man ger djur kärlek och ingenting annat.
    Du har sån tur som har TRE (?) katter att ge kärlek till. man behöver fan det sådana där gånger.

 6. Men JA!!!
  Och så förväntas jag alltid redogöra utförligt för varför jag inte äter kött (mjölk etc) . Ställer jag motfrågan till köttisen möts man av den mest frågande blicken en människa kan uppbåda och svar på den höga retoriska/intellektuella nivån ”För det är gott?!”. Jag tycker det skulle vara på sin plats med minst tio väl grundande argument till för att berättiga köttätandet men det är det ingen köttätare som tycker (och jag tvivlar på att någon skulle komma på ens två bra argument, för det finns inte).

  1. Håller med. Jag frågar inte ens längre varför personen äter kött för det är ju bara standardsvaret att det är gott och/eller att hen är helt världsfrånvänd och inte kan relatera till vad hen äter eller knappt vet vad det är på tallriken för att personen bara äter det av vana.
   Det finns ingen anledning att bedriva en storskalig köttproduktionen och utnyttja djur idag när vi inte behöver det för att överleva. Visst, vi behövde det säkert en gång i tiden för tusen år sen för att utveckla den här intelligensen vi nu sägs besitta, men inte brukar särskilt vettigt på alla plan, men vi har gått vidare sen dess liksom.

 7. Så rätt. Och det är så jävla jävla stört att man som vegetarian ALLTID blir ifrågasatt. Det finns hur många studier som helst som påvisar att vegetarisk kost till exempel är nyttigare än kött. Och med kryddning smakar det också gott. Och man kan äta allsidigt. Nej det är inte dyrare. Nej det tar inte längre tid att laga. Nej jag äter inte fucking fisk. Jag försöker bara ta lite ansvar för vad jag stoppar i min kropp och för att hjälpa djuren och miljön.

  Så vill jag alltid säga, men jag o.r.k.a.r. inte, och det gör mig så ledsen.

  Okej, end of rant. Men bra skrivet i vilket fall!

  1. Eller hur! Många köttisar verkar tro att bara dom äter kött så är hela kostcirkeln avklarad och dom får i sig alla näringsämnen och vitaminer dom behöver -_-
   Förstår inte nyfikenheten i att veta varför en inte äter kött, det är ju MYCKET mer intressant att få veta varför någon gör det. Och hur personen berättigar det.

 8. Åhhh! Du är bäst Maddis! Jag kunde skrivit hela det här inlägget själv (om jag haft någon blogg) för PRECIS så känner jag både inför vegoifrågasättandet på jobbet och PRECIS så reagerade jag när jag sett kattbilden på facebook…
  Jag tog gensat bort idioten som postat bilden från min vänlista bör tilläggas. Folk som inte har bättre vett än att posta sådant även om det är i någon slags inbillad välmening vill jag inte överhuvudtaget bafatta mig med. Punkt. Mina katter har aldrig varit så kramade som den kvällen…
  Jag blir så trött…och så uppgiven och så frustrerad. Just denna vecka med uppdrag granskning och kattbilden och bara folk i allmänhet…. usch!
  Och varför ska man alltid behöva förklara och försvara sina val?
  Men du, en grej har jag börjat göra på jobbet (vilket lett till att ingen frågar längre typ) när folk frågar varför jag äter vegetariskt… jag motfrågar: ”varför har DU valt att äta döda djur som fått utstå lidande från en köttindustri som bara ser till intäkter och produktivitet och skiter fullständigt i djuren och dessutom är en av de största koldioxidbovarna?” Det brukar räcka… för det flesta har bara ett skäl, det patetiska ”för att det är gott”. Och då har vi verkligen inget mer att säga varann på den punkten.
  Massa nätkärlek till dig Maddis förresten! <3<3<3

  1. Tack så mycket, vad glad jag blir för kärleken och berömmet!

   Personen som postade kattbilden för mig är en person som är precis lika engagerad i djurfrågor som jag så jag vet att hen inte gjorde det för att chockera och sen tog hen även bort bilden för att den var för jobbig så inget ont mot hen. Den satte nog bara extra djupa spår för att jag relaterar så mycket till det i och med att jag själv har katter och tanken på att dom skulle behöva utstå en sån tortyr får mig att vilja dö istället för dom.

   Då känner vi likadant. Det här inlägget var faktiskt tänkt att handla om näthatet också, det var så mycket nu som gjorde mig uppgiven men jag kände att det räckte nog och väl om djuruppgivenhet i det här inlägget.

   Vilket bra svar på tal på jobbet!
   Kärlek till dig med!

 9. <3
  Underbar bild på katten. Gjorde texten ännu mer påtaglig. All in på ditt resonemang. Gör att hela hästköttdiskussionen just nu blir så jävla absurd. Folk vill betala spottstyver för köttet de trycker i sig, men samtidigt har de mage att ställa krav på kvalitet/art/djurhållning. Det är ju deras snålhet som gör att de ser såhär jävligt ut. Håll käft ffs.

 10. Ibland förlorar man hoppet, men så ser man något sånt här och världen känns inte riktigt lika hemsk. Många jag pratar med använder sig av förklaringen ”vi har alltid ätit kött, så därför måste vi fortsätta göra det annars kommer vi bli sjuka/dö”. Men inte ens det håller, för om det vore så att vi måste göra allt som vi alltid har gjort så borde alla människor isf vara mästare på att springa, precis som vi ”alltid har gjort”. Människan har ju inga klor eller vassa tänder så vi fick lära oss att springa för att överleva. Men verkligheten ser ju annorlunda ut idag, saker förändras och förhoppningsvis kommer även människans sätt att se på kött och djur göra det så småningom. <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *