Mina åsikter om djurpäls

sindrobe maddis
Med årstiden som kommer blir pälsfrågan aktuell igen och jag tänkte skriva ner mina tankar om det.
Att som människa bära djurs päls är jag helt nolltolerant emot. Och det är även en stor del av den svenska befolkningen, 7 av 10 vill stänga ner pälsverksamheten i sverige men vår vidriga regering röstade ändå ner förslaget. Så himla illa.

Däremot tycker jag syntetisk päls är fint. Vilket ni kanske förstår eftersom jag har på mig en löskrage av det på bilden, ovanpå min jacka av syntetisk skinn. Jag tycker inte det är något som uppmuntrar till att bära djurpäls, som en del hävdar, utan tvärtom. Det bör vara en självklarhet att det är en syntetisk för det är ju helt uppåt väggarna galet att bära ett djurs päls. På en människa. Jag har på mig det för att jag är avundsjuk på mina katter. Jag vill också ha en gosig päls, och helst gärna en matchande svans till det. Jag bär ju även kläder med leopardmönster och med det vill jag långt ifrån uppmuntra att döda leoparder. Jag tycker bara det är ett fint mönster.

Sen tycker jag vad man kallar det är viktigt. Fejkpäls är ett nedsättande ord, fejk har en negativ klang. Syntetisk päls – mycket bättre. Eller acrylpäls. Eller gosedjurpäls. Men inte fejk. Äkta päls bör man kalla för vad det är, inte en människas äkta päls utan ett djurs päls. Inte din att bära. Ett djur klarar sig inte utan sin päls men det gör människor, det är därför vi har tappat vår.

Är jag naiv eller är det någon som håller med?

15 reaktion på “Mina åsikter om djurpäls”

 1. Jag håller fullständigt med.
  Det är vackert med päls – På Djur. Och jag själv har också syntetisk löspäls i form av väst och sån där söt grej man har över axlarna :)
  Är helt sjukt att man får slakta djur för pälsens skull, vi bor i Sverige år 2012, det skall inte förekomma.
  Jag undrar vad det är som krävs för att regeringen skall sätta stopp för detta, skall vi behöva flå en politiker för att visa hur moraliskt fel det är?

  Jag uppskattar väldigt mycket att hitta bra grejor i vardagslivet (smink o dyl.) från din blogg – Keep up the good work!

  1. Härligt att höra.
   Ja, det är helt vansinnigt att det ens får fortsätta trots att det bryter mot lagen på så många sätt. Jag tror på demonstrationer och att fortsätta pressa de som äger och jobbar på minkfarmarna. Ner med skiten.

   Vad glad jag blir, tack! :)

 2. Jag tänker 100% som du. Tycker inte det är hemskt med ”fake”kött heller. Jag vill jättegärna ha en stor, syntetisk pälsjacka i vinter.

  Dock ställer jag mig så att jag vill att det ska synas att det är fake, mer åt gosedjurshållet dvs. För det finns syntetisk päls som nu för tiden eftersträvar att se ut som äkta – och då skulle jag absolut förstå om folk skriker mördare efter mig. Vilket jag inte vill.

  1. Samma här. Väldigt många är ju uppväxta på kött och då är det ett bra komplement samt en bra ingång för sådana som vill testa på eller gå över till veg eftersom det inte behöver bli en stor omställning.
   Jag hade kunnat tänka mig en pälsig overall och se ut som en yeti 😀

   Japp, det kan jag också hålla med om.

 3. Jag håller med du, helt oc hållet på samtliga punkter! Inte fejk, syntet låter bättre, eller fluff, eller ludd, eller nåt :) Din blogg är grym förresten!

 4. jag är så himla kluven i den här frågan & har länge velat ta upp ämnet på min egna blogg … jag tycker att det kan vara hur fint som helst med syntetiska pälskragar på jackor & grejer, men även om det bör vara en självklarhet att det är syntetisk päls så tror jag att folk i allmänhet fortfarande kommer att tänka på det som äkta päls – & äkta päls är ju inte okej någonstans. jag vill, precis som dig, tro att det inte uppmuntrar till användandet av äkta päls, men en del av mig är rädd att det kommer att göra det ändå. visserligen så säljer de flesta butiker bara fuskpäls (typ h&m, gina tricot, topshop, osv samt en del stora designermärken). dock har jag hört någonstans att man i vissa syntetiska pälsar har hittat bl.a hundhår & grejer … inte trevligt :( nåväl, här blev det en lång kommentar, haha … älskar hur som din förklaring till att du vill ha samma gosiga päls som dina katter! x

  1. Ah, men där var det mothugget jag väntade på efter frågan om jag var naiv. För det kanske det är på sätt och vis.
   Det om att det skulle finnas djurpäls i syntetisk päls låter ju jävligt oroväckande bara 😮 Och märkligt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *