IBS och ond mage

sindrobe maddis

För ca två år sedan fick jag IBS och sedan dess har det inte gått en dag utan jag blivit påmind om det.
Efter lunch, varje dag, blev min mage som en ballong. Den blev stor och hård och gjorde så ont att jag ibland bara ville lägga mig på golvet i fosterställning och grina. Men eftersom jag gick i skolan fick jag hålla borta tårarna tills jag kom hem och sen fick jag ta igen det på soffan när jag kom hem. Men ibland var jag helt enkelt tvungen att gå hem tidigare för att jag hade så ont och för att magen skrek så mycket.
Jag testade att ändra på saker i min kost för att se om det var något speciellt som utlöste det utan något resultat alls. Det enda jag kom fram till var att om jag inte åt för stora portioner och tung mat så höll sig magen lugnare.

Eftersom problemmagar är så himla vanligt så kan jag anta att ni är i alla fall några som har samma eller liknande problem som jag och därför tänkte jag tipsa om vad som hjälp mig jättemycket.

Förra sommaren läste jag en artikel om Probi:mage och redan samma dag köpte jag en burk och den började fungera nästan direkt. På en dag var smärtorna och uppsvälldheten så gott som borta. Så länge jag äter en kapsel dagligen slipper jag magontet så jag uppmanar verkligen andra med samma problem att också testa dom. Kila till Apoteket eller en hälsokost direkt och köp en burk, den kostar ca 160-180 spänn för 40 kapslar och det är värt varenda öre. Eller åtminstone ett försök. Det enda minuset är att jag är dödsberoende av dom nu, så fort jag inte ätit en på mer än ett dygn så kommer det onda tillbaka. Men det är ett billigt pris för att slippa det, jag fungerar inte utan dom.

Det andra som hjälpt min ledsna mage är äppelcidevinäger. Probi:magen hjälper ju mot smärtan för min del men inte mot de många toabesöken. Yes, jag är ledsen för skitsnacket men så är det med IBS. Magen är orolig som bara den och min orolig mage gjorde även mitt huvud oroligt. Jag kunde ju aldrig veta hur den skulle reagera efter jag käkat, om det skulle bli att rusa in på toa, magsmärtor eller som ibland: ingenting. Rena rama ryska rouletten.
I början av sommaren började jag dricka en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten varje morgon och redan första dagen kände jag ett lugn i min annars oroliga mage. Sedan jag började med det känner jag mig som innan IBS:en och det är helt underbart. En flaska kostar en tia eller tre beroende på vilken sort du köper och ska du bara testa en grej så testa det här. Äppelcidervinäger är ett naturligt jävla magimedel som är bra på hur många sätt som helst. Googla eller läs den här boken.

Berätta gärna om ni har några egna erfarenheter, superkurer eller om ni testar något av mina tips!

27 reaktion på “IBS och ond mage”

 1. Har du testat Svenskdroppar? Finns på hälsokosten. Tar man en sked efter maten (smakar VIDRIGT) så fungerar matsmältningen cirka en miljon gånger bättre.

 2. Jag har världens mest känsliga mage! När jah var 13 år fick jag magkatarr och min mage sved och svällde upp som en limpa där magmunnen är (precis under brösten) När jag sedan gick sista året på gymnasiet fick jag diagnosen IBS. IBSen triggade magkatarren så ofta hade jag både uppsväld mage och under brösten. hade så jävla ont att jag vart sjukskriven i två månader och kunde inte använda byxor på flera år, bara klänningar som gällde. Jag provade VERKLIGEN allt, juicer, yogurtar, piller, hälsokost grejs, allt! inget funkade. Men så började jag på en folkhögskola för två år sedan, och det här kanske kommer låta fånigt men det som hjälpte mig, var helt klart att komma dit. Jag bodde på skolan ute på landet. stressade ner totalt (jag är annars en väldigt stressad person som självklart även lider av migrän), jag rörde på mig varje dag dvs. kortare promenader och avslappning (som ingick i min utbildning, jag utbildade mig till dramapedagog) Jag hade regelbundna mattider och sov bra och vips så var skiten borta! Jag har magkatarr ibland men väldigt sällan känner jag av min ibs. Det här blev långt. aja. mina tips är 1. ät regelbundet, tugga ordentligt (jag fick ibs så fort jag stressade i mig maten) 2. rör på er varje dag i någon form. vet, är skit tråkigt men de hjälper verkligen! 3. låt bli fett och kaffe. det var de stora skurkarna för mig. drack jag mer än en kopp kaffe om dagen fick jag akutspringa på toa. och fett får mig att ligga och skrika i fosterställning på golvet.

  hoppas det gav något i alla fall! 😉

 3. Kanske nåt man skulle prova. Föddes ju med typ världens känsligaste mage (känns det som) och är även laktos så får ta det väldigt lugnt med nästan allt. Lök och sånt kan jag bara glömma då syran från löken typ är döden för min mage.

 4. Amanda: Ingen fara att det blev långt, det var intressant läsning :) Vad bra att du mår bättre nu och att du kommit på vad som gjorde dig dålig. Jag vet ju själv fortfarande inte riktigt vad som gör mig dålig men just nu mår jag bra och jag hoppas det håller i sig!

  biatcho: Ja, gör det! Äppelcidervinäger is the shit. Oj, det var ett gammal uttryck.

  Cicci: Ja, testa! Laktos tycker jag nästan är bra att folk blir känsliga mot för det är sånt vi inte bör äta, förstår att kanske inte du tycke det är skoj men jag hade lite önskat jag också var det ibland för att ha ytterligare en anledning att hålla mig ifrån mejeriprodukter… jag är svag. Däremot, vilket helvete på jorden att vara känslig mot lök! Gäller det all lök? Usch, jag beklagar.

 5. Åh, åh! Jag har haft problem med min mage i hur många år som helst. Alltid är det något. Vet att jag är laktosintolerant men magsmärtor och orolig mage får jag även när jag undviker laktos. Äppelcidervinäger har jag alltid hemma, ska faktiskt testa att börja dricka den och inte bara ha den i sallader :) Ska även prova probi:mage och se om det hjälper. Tack för tipsen 😀

 6. Jag har en sån där burk hemma men glömmer hela tiden ta den… tack för påminnelse och tips, ska testa det i kombination med äppelcidervinäger bums! IBS är ett otyg.

 7. Jojjo: Åh, slarva inte med det. Ställ bredvid tandborsten eller något så ser du den åtminstone två gånger om dagen!

 8. Så där, första dagen påbörjad! Äppelcidervinägern smakade ju förjävligt, haha. Men skam den som ger sig, hjälper det här så är jag dig ett STORT tack skyldig! (länkade till dig i ett inlägg, hoppas det är ok!)

 9. Jojjo: Härligt! Man vänjer sig faktiskt vid vinägern. Första och andra dagen fick jag kväljningar men nu dricker jag det som ingenting och kan nästan bli sugen på det under dagen… Hoppas det kommer hjälpa din mage!

 10. Har en kompis med samma besvär. Ska absolut tipsa henne om detta inlägg.
  Fan va töntigt att jag kommenterar detta men JAJA det uppskattas i alla fall!

 11. Jossan: Fan vad TÖNTIG du är som kommenterar på MIN BLOGG!!! Det står bara att man gärna får skriva en kommentar och att jag blir glad då för att jag ska verka käck och glad.
  Säg till henne att testa probi:magen bums och äppelcidevinägern om hon är tuff.

 12. Dricker du äppelcidervinägern innan frukost? Har precis samma mage som du verkar det som, men min fick spelet av äppelcidervinägern imorse 😛 Har köpt ProbiMage nu iaf, så ska testa det. Underbart att du delar med dig av dina tips, finns nog många oroliga magar där ute 😉

  1. Ja, för mig funkar det att dricka det innan frukost men jag äter nästan direkt efteråt. Men jag har läst att inte alla magar klarar det, det är ju så surt så testa att dricka det en stund efter du har ätit frukosten istället och se om det funkar bättre :) Och ja, testa verkligen probi:magen, hoppas det hjälper för dig!
   Och tack, tack. Jag älskar själv tips av den här sorten och förhoppningsvis kan det hjälpa någon orolig mage där ute 😉

 13. ja har ju ingen diagnostiserad ibs men känner igen alla symptom… o kan tipsa om att blanda ut äppelcidervinägern i ett glas vatten, pinade i mig en matsked ”rent” ett par morgnar efter att jag läst inlägget lite för snabbt 😉 det hjälper faktiskt!

 14. Hej, tänkte att jag kommenterar på detta inlägget även om det är lite gammalt, men det är här det är relevant. Jag och min syster har upptäckt den här sidan: http://www.hippok9.com/ med örtblandningar för både djur och människor och där finns paket med örter som är bra för magen. De ska intas i te-form ett par gånger om dagen, så vitt jag vet. Tänkte bara tipsa om det, vore ju kul om det hjälper! :)

 15. Hey! Jag googlade runt på probi mage och hamnade här :) Hur funkar det? Jag har själv magkatarr och har problem med magen (får ofta förstoppning och går runt med ballongmage) Hjälper detta även mot förstoppning? Har du något annat tips som kanske hjälper mot det? :)

  1. Hej, jag är inte helt säker men den innehåller baskilusker som är bra för magen och det gjorde min mage gladare. Jag har inte haft samma problem som du så jag vet inte om den hjälper mot det. Jag tycker du ska gå till apoteket eller en hälsokostbutik och fråga dom där om råd :)

 16. Hej! Hittade din blogg genom fina Polichinelles blogg och är hooked som fasiken. Du verkar så härlig och glad och bara världsaskön! Efter massa bläddrande hittade jag detta mag-inlägg och kände ju igen mig TOTALT. Mitt problem är att det har satt sig i huvudet på mig och det gör mig både deppig och orolig (vilket ju förvärrar!). Tycker det är jobbigt att t.ex. åka tåg och buss osv pga TÄNK OM DET EJ FINNS TOA osv… Är såklart medveten om att du inte driver nån slags psykolog-blogg, men ibland är det bara skönt att ”prata” med nån som vet vad det handlar om. Så, min fråga; hur gjorde du för att inte bli helt kokko i huvudet och sluta göra roliga saker pga rädsla för eventuella magproblem? Obs, ska testa äppelcidervinägern och har nyss börjat käka ”ibs-dieten” FODMAP, så håller tummarna.

 17. Jag har börjat fundera över om min IBS mage kan bero på för lite syra i magen. Därför blir det svårt att smälta maten. Har ätit Omeprazol under många månader och den ska ju minska syran i magen. Den har aldrig hjälpt. Så kanske det är för lite syra i magen. Då behöver jag tillföra det. Har nu testat äppelcidervinäger ett dygn och värken har minskat. Absolut. Ska skaffa tabletter att ha i väskan när jag inte är hemma.

  1. Magsyra var ett magiskt ord som ingen nämnt tidigare, tänk om lösningen på mitt problem är för lite magsyra i magen. Ska genast ta reda på mer. Tack!

   1. Ska testa probi:mage eftersom många här verkar sett ett förbättring med hjälp av den. Jag brukar inte ofta tro på att hälsokost kan hjälpa sådär men det är värt ett försök.

    Jag har magsmärtor och illamående som doktorer menar är magkatarr utlöst av stress. Jag får det typiska bubblandet, blir lite uppblåst, illamående och har ibland ihållande smärtor högt upp i magen. Inget roligt. Blir dock till skillnad från många väldigt hjälpt av omeprazol, men man ska ju enligt läkare inte knapra den medicinen för länge. Trappar just nu ner min omeprazol och magen säger direkt ifrån, tyvärr.

    Ska testa dina tips – och ja, jag har förstått att magbesvär kan bero på antingen för hög eller för låg syraproduktion. I mitt fall är det för hög då omeprazol hjälper mig. I ditt fall kan det vara så att syraproduktionen är för låg, har förstått att läkare ofta inte ens försöker reda ut vilket av dessa som är problemet.

    Tack för fina tips :) hoppas att allas magar mår bra!

 18. Hej,

  Jag är sent ute, men vad ”kul” och se att man inte är ensam om de här jävliga problemen. Jag är så trött på det här så hälften vore nog! Nu har jag köpt på mig allt jag har läst mig till ska fungera; kamomillte, ingefära, äppelcidervinäger, Proibs (från Apoteket), mandlar. Wish me luck!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *